Részletek
Szár- és gyökérmaradvány bontó mikrobiológiai készítmény.
A BactoFil®CELL-ben található Cellvibrio ostraviensis törzs képes
a lignocellulóz és a hemicellulóz igen hatékony elbontására.
Csak ezek lebomlása után lehetséges az egyébként könnyebb
feladatot jelentő cellulózbontás.
Jelenleg az egyetlen olyan kukoricaszár-bontó termék a piacon,
amelyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzsmellett két kísérő baktérium található.
Használatával egyrészt kedvező állapotba hozzuk a talajszerkezetet, kiszűrjük a károspentozán hatást,
másrészt a szár- és gyökérmaradványokban 100%-ban szerves kötésben lévő tápanyagokat a következő növény
számára felvehetővé alakítjuk.
Biztosítja a szárbontásban közreműködő baktériumok számára a nitrogént.
Felhasználás
A tarló, levél- és szármaradványok kezelésére, cellulóz tartalmuk lebontásának gyorsítására, a talaj mikrobiális
életének serkentésére. 1,0–1,5 l/ha mennyiségben szántóföldi permetezőgéppel 150–250 l vízmennyiséggel,
vagy speciális kijuttató berendezéssel (T-Jet) 30–100 l vízmennyiséggel,
a tarlómaradványokra kijuttatva és a talajba bedolgozva.
Hatékonysága nedvesítő szer hozzáadásával fokozható.
A BactoFil®CELL talajműveléssel egy menetben már fagypont felett alkalmazható.
Eltarthatóság: 5 °C hőmérsékleten 8 hónapig, 5–10 °C hőmérsékleten 6 hónapig, 10–20 °C hőmérsékleten 1 hónapig
A CELL® egyedülálló összetétele magyarázza a kiváló szárbontó és biokontroll hatását.
Bactofil Cell összetétel.
Tarlóbontás CELL®
A tarlóbontó kezeléssel a betakarítás után visszamaradt növényi maradványok irányított mikrobiológiai bontását,
a bennük szerves kötésben lévő makro-, mezo-, mikroelemek feltárását
végezzük, és a talaj szervesanyag-tartalmát növeljük.
Az erre a célra izolált és szelektált törzseket közvetlenül a tarlóra permetezzük, majd egyenletesen a talaj felső
– mikrobiológiailag legaktívabb – rétegébe keverjük. Az oltóanyag mikrobái képesek az intenzív bontási
folyamatot megindítani, amibe később az őshonos mikrobák is bekapcsolódnak.
Szárbontás Bactofil Cellel
Talajszerkezet javulás
Szemben a talajoltással, ahol a talajszerkezet javulását a talajjavító baktériumok által szintetizált cukrok idézik elő,
addig a tarlóbontás esetén a szervesanyag növekedése teszi porózussá a talajt. A képződött szervesanyag
növeli a talaj hő-, víz-, levegőgazdálkodását és pufferkapacitását.
Tápanyagfeltárás növényi maradványokból
A szervesanyag-gazdálkodás szempontjából kiemelt fontosságú,
hogy ne csak szervetlen tápanyagokkal lássuk el a talajt.
A tarlómaradványok tápanyagtartalma jelentős, de a növények számára felvehetetlen szerves kötésben van.
A tarlóbontásra kifejlesztett CELL® a szerves tápelemeket a növények számára felvehetővé teszi és egyben növeli
a talajélet aktivitását. A készítményben található nitrogénkötő törzsek csökkentik a káros pentozán
hatást és javítják a tarló-bontás hatékonyságát.
Bactofil Cell - tápanyagforrás
Bactofil CELL - Tápanyagfeltárás
A szármaradványok tápanyagtartalma jelentős, de felvehetetlen szerves kötésben vannak.
A CELL® alkalmazásával ezek felszabadulnak, és a növények így hasznosítani tudják.
Növényi növekedési hormonokat, és növekedést segítő vitaminokat termel
Lényegesen könnyebben művelhető, porózus talajt eredményez tavaszra, növényi maradványok nélkül
BactoFil Cell_kontroll BactoFil Cell baktérium trágya
Szigetcsép, FM tangazdaság. 2015.12.01.-2016.04.04.
Hetes, KITE Zrt. kísérlete. 2014.11.07.-2015.05.19.
Akár 20-30%-kal csökkenti az üzemanyagköltséget
Egyenletesebb, jobb csírázást eredményez
Hideg talajokon (0 - 5oC) is aktív
Nitrogénkötés
A légkörből biztosítja a cellulózbontáshoz szükségesnitrogént, a káros pentozán hatás elkerüléséhez.
Biokontroll hatás
Gátolja a polifág kórokozók (pl. fuzárium) szaporodását
Az irányított tarlóbontás használatával jelentősen csökkentjük a talajban lévő kórokozók életterét.
A CELL®-ben lévő Pseudomonas fluorescens intenzív
sziderofor termelése közvetett módon gátolja egyes kórokozók szaporodását.
BactoFil Cell2
A kórokozó fonalas gombák, mint például a fuzárium, zavartalan szaporodásához és növekedéséhez
nélkülözhetetlen a vasionok (Fe+++) jelenléte. A CELL® egyik fő baktériuma – a Pseudomonas fluorescens –
igen intenzíven vonja el a vasionokat (Fe+++) előlük, melynek következtében
életfolyamataik lelassulnak, akár meg is szűnhetnek.
Figyelem! Az említett biokontroll hatás különösen a kukorica utáni kukorica,
illetve a kukorica utáni búzavetések esetén fontos.