Részletek
Hatóanyag: 350 g/l tribázikus rézszulfát
Hatásmód és hatékonyság
A francia szőlőtermesztők már 1885-ben előállították a Bordói levet, amikor a 100%-ban oldódó rézgálicot mésztejjel közömbösítették. A keverék egyfajta rézmész komplex, mely egy instabil oldatot képezett, az elkészítés után a lehető legrövidebb idő alatt fel kellett használni. A mai magyar Bordóilét korszerű technológiával állítják elő, a réz részecskék méretének nagy része kolloid tartományba esik. Ebben a tartományban a részecskék fajsúlyuktól függetlenül lebegnek az oldószerükben.
Amikor a rézgálicot mésztejjel közömbösítik, a különböző hozzáadott arányok miatt, különböző bázikusságú, vízben rosszul oldódó réz-sók keletkeznek, valamint hasznos melléktermékként kristályvizes gipsz is, ami gyorsan megkeményedik a levegőn, és szinte lemoshatatlanná válik a növény felületéről. A mész egyébként később tápelemként is hasznosul. A gipsz erősen feltapad a lepermetezett felületekre, majd egyfajta réz-depóként szolgáltatja folyamatosan oligodinámikus mennyiségben a Cu2+ ionokat, azaz csak annyit, amennyi elegendő a kórokozók elöléséhez, de ez a rézmennyiség nagyon is kevés ahhoz, hogy perzselő hatást okozzon.
A réz fungicid hatása abban rejlik, hogy a spórában felhalmozódik a Cu2+ ion. A Bordóilé széles hatásspektrummal rendelkezik: baktériumos betegségek, peronoszpóra, tűzelhalás, monília, varasodás, levélfodrosodás.
Felhasználási javaslatok
Almatermésűekben (alma, birs, naspolya) tűzelhalás és varasodás ellen a növényvédő szert megelőző jelleggel, összesen 6 alkalommal javasolt kijuttatni. A fertőzési nyomástól függően, 7-10 naponként, nagy lémennyiséggel szükséges a permetezéseket elvégezni. A készítményt levélfejlődés valamint termésviaszosodás fenológiai állapotok között csak az alacsonyabb, 3,0 l/ha dózisban szabad felhasználni! A termés viaszosodását követően a készítmény zárópermetezésre ismét felhasználható.
Almában a vizsgálatokat a ’Jonathan’, ’Jonagored’, ’Golden Reinders’, Red Fuji’, ’Wilmuta’, ’Granny Smith’, ’Golden Delicious’, ’Elstar’, ’Champion’, ’Gala Must’, ’Redrom’, ’Pinova’ fajtákon végezték el. A vizsgálatok nem okoztak fitotoxikus tüneteket.
Körtében a növényvédő szert tűzelhalás valamint varasodás ellen virágzás végéig 3,0 l/ha-os dózisban lehet felhasználni. A termés viaszosodását követően a készítmény zárópermetezésre ismét felhasználható.
Körtében a vizsgálatokat ’Vilmos’ és ’Bosc kobak’ fajtákon végezték. A szüret időpontjában nem volt észrevehető különbség parásodás tekintetében a kezeletlen kontrollhoz képest.
Csonthéjasokban baktériumos és gombás betegségek ellen (kivéve lisztharmat) a növényvédő szert megelőző jelleggel, összesen 6 alkalommal lehet felhasználni a teljes vegetációban szükséges 3,0 l/ha-os dózisban. A fertőzési nyomástól függően, 7-10 naponként, nagy lémennyiséggel szükséges a permetezéseket végezni.
Gyümölcsös és szőlő kultúrák gombás és baktériumos eredetű megbetegedések elleni megelőző védeleméhez a készítmény lemosó permetezésre alkalmazható. A kezelést ősszel, illetve tavasszal, fagymentes időben nagy lémennyiséggel ajánlott elvégezni.
Szőlőben a kezeléseket peronoszpóra ellen az előrejelzésre alapozva, megelőző módon célszerű elkezdeni, amikor a hajtások átlagos hossza eléri a 20-25 cm-t. A kezeléseket a fertőzés alakulása szerint, 7-14 naponként ajánlott ismételni.
Burgonyában a burgonyavész elleni permetezéseket az előrejelzés alapján, preventív jelleggel kell elkezdeni, majd a fertőzési veszély alakulásától függően 8-12 naponként célszerű megismételni.
Zöldségfélékben (paprika, paradicsom, uborka, zöldborsó, zöldbab) gombás eredetű betegségek ellen (kivéve lisztharmat, szürkerothadás) a kezeléseket megelőző módon, az előrejelzésre alapozva kell megkezdeni, és a védekezést a fertőzés alakulása szerint, 6 alkalommal, 7-14 napos gyakorisággal javasolt végrehajtani.
Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!