Részletek
UVAFERM DANSTIL A hideg- és alkoholtűrő borélesző (10 Celsius foktól) 20 g
Szőlő- és gyümölcs musthoz, cefréhez.
Kedvező árfekvésű, univerzális élesztő. Egyszerű, tisztaízű fehér-, és vörös borokhoz, szeszcefrékhez.
Nagyon jó erjedési tulajdonságokkal, jó aromaképzéssel rendelkező univerzálisan alkalmazható bor- és párlatélesztő. Megfelelő előkészítés mellett 10 Celsius fok cefre vagy musthőmérsékleten már beindítja az erjedést.10-34 Celsius fok hőmérséklettartományban, megbízhatóan erjeszt. Gyors erjedésindítás, egyenletes, maradék cukor nélküli erjedéslefutás jellemzi. Alkoholtoleranciája megfelelő tápanyagellátás és hőmérsékletvezetés mellett 20 tf% (normál borok alkoholtartalma 12-14 tf%). Erőteljes észtertermelése következtében alkalmazása illatos borokat és párlatokat eredményez. Jó a tanninextrakciója, ennek következtében a vörösborok megfelelő színintenzitásúak lesznek. Az Uvaferm ALPHA almasavbontó baktériumstarterünkkel harmonizáltan működik, támogatja a vörösbor baktériumos almasavbontását.
Használata tehát nemcsak megbízható, tiszta erjedést eredményez, hanem alapvetően illatosabb borokat, párlatokat. Az erjedés újraindítására ezt az élesztőt ajánljuk elsősorban.
EREDET:
Európában izolált Saccharomyces cerevisiae (342-es törzs) borélesztő. Szőlőmustok,
és egyéb egyszerű erjeszthető cukrokat tartalmazó alapanyagok erjesztésére.
MIKROBIOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK:
Killer-aktív élesztő. Ez lehetővé teszi a fajélesztő dominanciájának gyors kialakulását.
Rövid a Lag-fázisa, gyorsan, lendületesen erjeszt.
Nagy alkohol és cukortoleranciája van.
Batch fermentorban tápanyag-kiegészítéssel 25-32 Celsius fokon 5 nap alatt 20tf%-os alkoholtartalomig erjeszt.
Erjesztési hőmérséklet-tartomány: 12-32 Celsius fok.
A Lallemand szigorú előírásai, és gyártási minőségellenőrzése biztosítja a termék.
mikrobiológiai tisztaságát.
FIZIKAI TULAJDONSÁGOK:
Nem képez habot.
SO2 TERMELÉS:
Minimális mennyiségű kén-dioxidot termel, ezért párlatkészítéshez is kitűnően használható.
ALKALMAZÁS:
A DANSTIL A egyszerű szénhidrátokat tartalmazó szubsztrát fermentációjához javasolt. Must, cukornádszirup, cukorrépamelasz erjesztésére is használják. Rövid idő alatt nagy alkohol-koncentrációig erjeszt.
AZ ÉLESZTŐ MUSTHOZ, CEFRÉHEZ ADÁSA:
REHIDRATÁCIÓ után. Az optimális élesztőaktivitás eléréséhez a szárított élesztőt kb. 10x-es mennyiségű (azaz 100 g élesztő kb. 1 l vízben) 35-40 Celsius fok (max. 40 Celsius fok) hőmérsékletű KLÓRMENTES ivóvízben folyamatos keverés közben „feloldjuk”. 15 perc állásidő után a rehidratált élesztőt az erjesztendő tételhez adjuk. Az élesztőt az erjesztendő tétellel jól keverjük el!
ADAGOLÁS:
Normál körülmények között: 20g/hl
Penészes, rohadt szőlő/gyümölcs esetén: 30-40g/hl
Megakadt erjesztés esetén: 50g/hl
TÁROLÁS:
Száraz, hűvös helyen (5 – 20 Celsius fok). 20 Celsius fokon történő tárolás esetén is évekig megőrzi aktivitását. Felbontás után felhasználandó! Kérjük a használati utasítások betartását!
ÓVINTÉZKEDÉSEK:
Az enzimkészítmény porának belégzését, és a felesleges bőrrel való érintkezést el kell kerülni. Bőrre vagy szembe kerülése esetén bő vízzel öblítsük le/ki.